Search
  • hypnossplit

Vozilo sletjelo s ceste - sve ispravno, nema alkohola ni opijata! Što se dogodilo?

Updated: Aug 12, 2018

Dnevna pospanost jedan je od važnijih simptoma od kojeg pate apnejičari. Ta sklonost lakog "usnivanja" posebno je opasna kod vozača apnejičara. Naročito je to opasno za vozače profesionalce koji prevoze opasan teret ili vozače autobusa. Posljedice mogu biti dalekosežne.

Istraživanja američkih autora pokazala su da je 15% do 20% prometnih nesreća usko povezano sa neprepoznatim i neliječenim apnejama kod vozača.

Često u tisku susrećemo pri opisu neke prometne nezgode rečenicu "automobil je iz nepoznatog uzroka sletio s ceste".

Ako se je prometna nezgoda dogodila u poslijepodnevnim ili večernjim satima, nije bilo tragova kočenja, vozač nije bio pod utjecajem alkohola ili opijata a automobil je bio u ispravnom stanju, možemo skoro sa sigurnošću reći da je vozač zaspao za volanom.

Stoga je veoma važno da vozači, pogotovo profesionalci kod kojih postoji sumnja da su potencijalni apnejičari, prođu potrebne preglede kako bi se to oboljenje potvrdilo i liječilo, ili isključilo.

To je i propisano „Pravilnikom o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače“ (NN 137/2015 i 132/2017) a na temelju članka 233 „Zakona o sigurnosti prometa na cestama. U zemljama EU ovaj pregled je obavezan.

42 views

Recent Posts

See All

© 2017-2020 Hypnos d.o.o.

Kavanjinova 14, 21000 Split, Croatia

Tel: +385-99-192-46-33

  • White Facebook Icon